
25 nov. Presentem la nova collita 2021, amb bombons de pa amb oli i una obra de teatre per a tots els públics
-L’oli de la nova collita es presentarà el dissabte 4 de desembre de 10 a 14h a la Plaça Catalunya de Figueres, i a Girona el dissabte 11 de desembre de 10 a 14h a l’exterior del Mercat del Lleó
-Els actes comptaran amb el suport dels col·lectius de Cuina del Vent i Girona Bons Fogons, un tast de Bombons de pa amb oli elaborats amb És Farina de Girona i oli verge extra de la DOP Oli de l’Empordà, pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines
-També es podrà gaudir de teatre amb l’obra “Els Pànids i l’oli” és un espectacle per a tots els públics on es combina els titelles i actors còmics
La Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà farà la presentació de l’oli de la nova collita a Figueres i Girona. En el cas de Figueres serà el dissabte 4 de desembre de 10 a 14h a la Plaça Catalunya, i a Girona serà el dissabte 11 de desembre de 10 a 14h a l’exterior del Mercat del Lleó.
Durant tot el matí s’instal·larà un espai per donar a conèixer l’oli nou de l’Empordà, on també s’hi podrà tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP. Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, Masetplana, trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.
Bombons de pa amb oli
El tast es farà acompanyat amb “Bombons de pa amb oli” elaborats amb És Farina de Girona i oli verge extra de la DOP Oli de l’Empordà, pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines, es podran tastar els diferents bombns pensats per aquest esdeveniment, Bombo de pa vi i sucre / Bombo de pa amb oli i sal / Bombo de pa, sal i xocolata / Bombo de pa i olives.
A més les persones que s’apropin a l’espai podran gaudir a les 12 h del migdia de l’obra de teatre “Els Pànids i l’oli” és un espectacle per a tots els públics on es combina els titelles i actors còmics. És un espectacle d’humor on s’explica l’origen del pa, com l’oli és un producte que combina amb el pa artesanal, les seves qualitats i virtuts. Els trulls de la DOP, com cada any, faran una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments, que s’entregaran el dia 11 a la presentació de la collita a Girona.
El col·lectiu gastronòmic Cuina del Vent i el de Girona Bons Fogons apadrinaran durant aquests actes la nova collita 2021 i per promocionar-la es podrà trobar durant el mes de desembre als restaurants adherits d’aquests col·lectius que disposaran d’aquest oli a les seves taules.
L’acte de presentació té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona, el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Els trulls de la DOP, com cada any, faran una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments, que s’entregaran el dia 11 a la presentació de la collita a Girona.
La collita d’enguany
Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, preveu una collita de molta qualitat “Cada any la collita d’olives comença al novembre, però aquest any s’ha avançat i es va començar a principis d’octubre per la calor que va fer.
La falta de pluges a les comarques gironines d’aquest any ha provocat que la collita d’olives sigui un 30% i, en alguns casos, fins a un 40% inferior que en temporades normals. Això és donat perquè al mes de maig, quan les oliveres feien el quallat del fruit, va ser una època d’una sequera persistent i s’ha allargat fins al setembre, d’aquesta forma, les olives s’han quedat petites. Tot i això, el descens de producció no afectarà del tot en els quilos totals d’oli, ja que el rendiment de l’oliva és superior a altres anys perquè el fruit no ha acumulat aigua. És per aquesta raó que el sector creu que l’oli d’aquest any serà de molt bona qualitat.”
La DOP Empordà
L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Corivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional Arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.
Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l’herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla.
La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).