La collita 2022 d’Oli de l’Empordà, es presenta a ritme de swing

Redacció.- La Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà farà la presentació de l’oli de la nova collita a Figueres i Girona. En el cas de Figueres serà el dissabte 3 de desembre de 10 a 14h a la Plaça Catalunya, i a Girona serà el dissabte 10 de desembre de 10 a 14h a l’exterior del Mercat del Lleó.

Durant tot el matí s’instal·larà un espai per donar a conèixer l’oli nou de l’Empordà, on també s’hi podrà tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP. Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, trull Ylla, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.

 

Oli&Swing

A les 12 h les persones que s’apropin a l’espai podran gaudir d’una ballada de swing per animar el tast de l’oli nou de la collita 2022.

Els trulls de la DOP, com cada any, faran una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments, que s’entregaran el dia 10 a la presentació de la collita a Girona.

El col·lectiu gastronòmic Cuina del Vent i el de Girona Bons Fogons apadrinaran durant aquests actes la nova collita 2022 i per promocionar-la es podrà trobar durant el mes de desembre als restaurants adherits d’aquests col·lectius que disposaran d’aquest oli a les seves taules. Els restaurants de La Cuina del Vent que hi participen són: Orígens,, Falconera, Amiel&Molins, Duran, Reina de Port-Lligat, Els Pescadors, Rom Castell de Peralada, Norat-Hotel Terraza, Can Jeroni, Draulic, La Taverna del Barri Vell, Sumac, El Corral de Sant Quirze, La Gruta, L’Encesa i el El Portal de Bàscara.

i els de Girona Bons Fogons son: Àpats, Duc de l’Obac. El Celler de Can Roca, Egg Gastronomia, Divinum, Novara hotels, Occi, La Riera, Massana i Umai.

L’acte de presentació té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona, el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

 

La collita 2022

Pel que fa a la collita d’aquest any, el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simon Casanovas comenta «que es una collita amb una producció irregular, amb camps que tenen una producció bona o molt bona i camps amb poca o pràcticament sense producció. El llarg període de sequera que han patit les comarques de la denominació d’origen, des del mes de maig fins a finals de setembre, ha fet que les oliveres no tinguessin el desenvolupament esperat amb menys rendiment, això provoca que les olives arribin a la maduració tard i tinguin un contingut en oli baix. Això provocarà que malgrat que esperem una collita d’olives inferior en un 20-30% d’una collita normal, el fet d’aquest poc rendiment farà que la collita pugui arribar a disminuir entre un 30-40%.»

 

La DOP Empordà

L’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per tant la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%.

El perfil sensorial dels olis de la DOP Oli de l’Empordà és el d’uns olis equilibrats de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l’herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla en boca.

(Fotografies de les presentacions anteriors a Figueres i Girona)