Girona acull la presentació de la collita del 2023 de l’Oli de l’Empordà

Redacció.- La Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de l’Empordà ha presentat el dissabte 16 de desembre a Girona la collita del 2023 de l’Oli de l’Empordà. L’acte ha comptat amb la presència de Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà i altres productors. Durant el matí s’ha pogut tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP.

Escape box sobre l’oli d’oliva

Els assistents a la presentació de la collita del 2023 de l’Oli de l’Empordà també han pogut jugar a “El joc de l’oli” un escape box creat pel Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural per promocionar l’oli d’oliva verge català. Es tracta d’un joc que aporta coneixements bàsics d’aquest sector i està adreçat tant el públic adolescent com adult.

Com cada any, els trulls de la DOP, han fet una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments.

L’acte de presentació de la collita del 2023 de l’Oli de l’Empordà té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona; els col·lectius gastronòmics La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons; el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona; i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. La presentació de l’oli nou a Figueres va ser el passat 2 de desembre.

15es Jornades de l’Arròs de Girona Bons Fogons

La collita del 2023 de l’Oli de l’Empordà està apadrinada pel col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons. Per això, en el marc de la presentació de la collita de l’oli, el col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons ha presentat les 15es Jornades de l’Arròs que tindran lloc del 16 al 31 de desembre. Per donar a conèixer aquesta campanya han cuinat i repartit un tast d’arròs a tothom que s’ha apropat a la presentació.

Girona Bons Fogons explica que la finalitat de les jornades és “fer conèixer l’arròs de Pals, com a producte de proximitat i la seva importància a la cuina gironina”. Bons Fogons vol donar a conèixer el receptari gironí de sempre basat en els productes autòctons i també en aquells que arriben diàriament als mercats de la ciutat. Cada restaurant farà un arròs personal i singular segons la seva tipologia de cuina.

Una collita de qualitat

Pel que fa a la collita d’aquest any, el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simón Casanovas explica que “es preveu una collita de molta qualitat”. Tot i això afegeix la producció de la collita del 2023 de l’Oli de l’Empordà “es reduirà de prop del 50% comparada amb la de l’any passat, pels efectes de la sequera, que ha provocat que es facin poques olives. Calculem que produirem uns 150.000 litres, d’una collita que va començar a principis de novembre. No recordem que hàgim passat mai, tres anys seguits de sequera “, lamenta el president.

La DOP Oli de l’Empordà

L’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per tant la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%. Actualment unes 900 hectàrees estan adscrits a la denominació.

El perfil sensorial dels olis de la DOP Oli de l’Empordà és el d’uns olis equilibrats de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l’herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla en boca.